info@victorem.nu +46 70 746 88 00

ASF – Arbetsintegrerande Sociala Företag


Definition enligt Sofisam: Arbetsintegrerande sociala företag, är företag som driver näringsverksamhet (producerar och säljer varor och/eller tjänster), som:

• har som övergripande ändamål att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhället – Det innebär att verksamheterna försöker skapa nya arbetstillfällen men också att man erbjuder arbetsträning, rehabilitering mm för att de som deltar i verksamheten ska kunna få arbete hos andra arbetsgivare.
• skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, avlat eller annat väl dokumenterat sätt – Det innebär att verksamheten drivs som ett arbetskooperativ men kan också innebära att verksamheten organiseras så att alla kan ta del i beslut om verksamheten och sin egen utveckling
• återinvesterar i huvudsak sina vinster i de egna eller i liknande verksamheter – Det innebär vanligen att vinster (överskott) används till att anställa fler, utveckla verksamheten, erbjuda kompetensutveckling eller utveckla nya sociala företag
• är organisatoriskt fristående från offentlig verksamhet – Verksamheten ägs inte av kommuner eller andra offentligt ägda organisationerEtt arbetsintegrerande socialt företag ska:

Bemötande på VICTOREM


På VICTOREM individen bemöts ”med respekt och omtanke oavsett personliga egenskaper, ålder, kön, funktionshinder, kommunikationssvårigheter, utbildning, social ställning, etnisk och religiös tillhörighet eller sexuell läggning”.
Att arbeta på Victorem ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt är det allas ansvar att värna om en god arbetsmiljö. Vår grundvärdering är att man jobbar hundra procent av sin förmåga, och på det sättet växer man.
Vi fördömer alla former av kränkande särbehandlingar, trakasserier och sexuella trakasserier och tolererar inte att sådana förekommer på vår arbetsplats och i våra verksamheter.

ARBETE ÄR VÄGEN IN I SAMHÄLLET


Och konceptet verkar minst sagt fungera. Hela 20 år har gått sedan Vägen ut! grundades av en grupp före detta kriminella. De hade insett att om man var straffad var alla dörrar in till arbetsmarknaden stängda och därför bestämde de sig för att skapa sina egna arbeten. Från den insikten har de vuxit och är idag 14 olika kooperativ med cirka 130 anställda.
– Jag får ofta frågan ”vad har ni för genomströmning” men den är ointressant, säger Gunilla Klingensjö.
– Vi är ett vanligt företag, och precis som på vilket företag som helst vill jag att mina medarbetare ska trivas och stanna kvar. Vi vet att arbete är vägen in i samhället, in i positiv förändring, och när vi anställer någon är det för att vi tror på dem och vill ha kvar dem hos oss.